Bolunun İlçeleri

Bolu’nun İlçeleri

Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz bölümünde yer alan Bolu, zengin doğası ve köklü tarihi ile bölgenin en turistik şehirlerinden biridir. Ortalama rakımı 1000 metre olan şehirde merkez hariç 8 ilçe bulunmaktadır. 

Şehrin batısında Sakarya ve Düzce, güneyinde Ankara, güneybatısında Eskişehir ve Bilecik, doğusunda Çankırı, kuzeyinde Zonguldak ve kuzeydoğusunda Karabük illeri yer almaktadır. 

Şehir merkezi baz alındığında doğuda Dörtdivan, Yeniçağa ve Gerede, kuzeydoğuda Mengen, güneybatıda Göynük ve Mudurnu, güneyde ise Seben ve Kıbrıscık ilçeleri bulunmaktadır. 


Göynük

Osmanlı ve Türk mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan ilçelerden biri olan Göynük, şehir merkezine 98 km mesafede konumlanmaktadır. 1.437 km2’lik bir alana kurulu bulunan ilçe, 730 metre rakımdadır.

6 mahalle, 66 köyden oluşan ilçenin kuzeyinde Akyazı, doğusunda Mudurnu, güneydoğusunda Nallıhan, güneyinde Sarıcakaya, güney batısında Gölpazarı ve batısında Geyve yer almaktadır.

Her yıl Mayıs ayının son Pazar günü ilçede Akşemseddin’i Anma Şenlikleri’nin düzenlendiği ilçede başta Göynük Evleri ve Zafer Kulesi olmak üzere köklü bir tarih ve yemyeşil bir doğa ziyaretçilerini beklemektedir. 


Gerede

Güneydoğusunda Kızılcahamam ve Çamlıdere, kuzey doğusunda Çerkeş ve Eskipazar, güneybatısında Dörtdivan, kuzeyinde Mengen, batısında Yeniçağa ilçelerinin yer aldığı Gerede, şehir merkezine 52 km mesafede konumlanmaktadır.

8 mahalle ve 92 köyden oluşan ilçenin toplam yüzölçümü 1059 km2, rakımı ise 1350 metredir. 

Bolu’nun en eski ilçesi olan Gerede’de bakırcılık, deri imalatı, kemercilik, demircilik oldukça gelişmiştir.

Hem tarih hem de doğa gezilerine elverişli olan ilçenin başlıca tarihi yapıları Asar Kale, Keçi Kalesi, Yukarı Tekke Camii, Aşağı Tekke Camii Türbesi, Ramazan Dede Türbeleri ve Kiliseli Han’dır. Esentepe ve Arkut Dağları’ndaki mesire alanları ve kayak merkezi şehrin dikkat çeken gezi ve tatil durakları arasında yer almaktadır. 

Eylül ayının 2. Haftası yapılan Gerede Panayırı en dikkat çeken etkinliklerinden biridir. 


Mengen

Mengen’in kuzeyinde Devrek, doğusunda Eskipazar, kuzeydoğusunda Yenice, güneydoğusunda Gerede, güneyinde Yeniçağa, güneybatı ve batısında ilçe merkezi yer almaktadır. 

10 mahalle ve 55 köyden oluşan ilçe 898 km2 yüzölçümüne sahiptir. İlçenin rakımı 610 metredir. 

Şehir merkezine 56 km mesafede yer alan Mengen, aşçılar diyarı olarak anılmakta ve şehirde gastronomi turları ile dikkat çekmektedir. Bu özelliğinin yanı sıra ‘Mengen Aşçılar ve Turizm Festivali’ en yoğun ziyaretin gerçekleştiği dönemlerden biridir.

Soğucak, Akçakoca, Bürnük, Sırıklı başta olmak üzere pek çok yayla ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır.


Mudurnu

Kuzeyinde Düzce ili, doğusunda Seben, kuzeydoğusunda Bolu, kuzeybatısında Hendek, güneyinde Nallıhan, batısında Göynük’ün bulunduğu ilçe Mudurnu, şehir merkezine 52 km mesafede yer almaktadır.

8 mahalle, 78 köy ve 1 beldeden oluşan ilçenin toplam yüzölçümü 1.409 km2, rakımı ise 840 metredir. 

Kentsel SİT alanı ilan edilen Mudurnu’da eski Türk evleri başta olmak üzere, cami, çeşme ve hamamların da dahil olduğu 173 mimari değeri yüksek yapı bulunmaktadır. Her yıl Temmuz ayının ilk haftasında, Mudurnu İpekyolu Kültür Sanat ve Turizm Festivali’ne ev sahipliği yapmaktadır. 

Sınırları içerisinde yer alan Abant ve Tabiat Parkı, şehrin en yüksek turizm değerine sahip bölgelerinden biridir. Tavukçuluk alanında gelişmiştir.


Dörtdivan

Doğusunda Gerede, batısında Bolu, kuzeyinde Yeniçağa, güneyinde Çamlıdere, güneybatısında Kıbrıscık ilçeleri bulunan Dörtdivan, şehir merkezine 47 km mesafede yer almaktadır. 

8 mahalle ve 24 köyden oluşan ilçenin toplam yüzölçümü 552 km2, rakımı 1340 metredir. 

Tarım, hayvancılık ve yaylacılık alanında gelişmiş bir ilçedir. Mayıs, Haziran, Temmuz aylarında ilçe halkı yaylalara çıkmaktadır. Tarım hasadı sonrası her yıl iki kere panayır düzenlenmektedir. 

Temmuz ayında düzenlenen yayla şenlikleri ise ilçenin en eğlenceli organizasyonları arasında yer almaktadır.


Seben

Kuzeyinde Bolu, doğusunda Kıbrıscık, güneyinde Ankara Nallıhan, batısında Mudurnu’nun yer aldığı Seben ilçesi, şehir merkezine 52 km mesafede konumlanmaktadır. 

2 mahalle ve 29 köyden oluşan ilçenin toplam yüzölçümü 817 km2, rakımı 625 metredir. 

Seben ilçe sınırları içerisinde bulunan Kartalkaya, ülkemizin en gözde kış turizmi alanları arasında yer almaktadır. Kayak merkezinin yanı sıra Seben Kaya Evleri tarih gezilerinin vazgeçilmez durakları arasında yer alırken, Pavlu Kaplıcası ziyaretçilerine şifa sunmaktadır.

Her yıl Ekim ayı içerisinde Elma Festivali, Hasat Şenliği ile Hayvan ve Emtia Panayırı’na ev sahipliği yapmaktadır. 


Kıbrıscık

Batısında Seben, kuzeyinde Bolu ve Dörtdivan, güneyinde Beypazarı bulunan Kıbrıscık ilçesi, şehir merkezine 63 km mesafede konumlanmaktadır. 

2 mahalle ve 22 köyden oluşan ilçenin toplam yüzölçümü 462 km2, rakımı 1130 metredir. 

Kıbrıscık’a ait ilk bulgular MS 100 yılına kadar uzanmaktadır. Köklü bir tarihe ev sahipliği yapan ilçede tarih gezilerinin yanı sıra geniş ormanlık alanlar ve Karagöl, doğa gezileri için elverişli alanlar arasında yer almaktadır. 

Pirinci ve balı meşhurdur. 


Yeniçağa

Bolu şehir merkezinin doğusunda yer alan Yeniçağa ilçesi, merkeze 38 km mesafededir. Daha önce yerleşim yeri Eskiçağa olan ilçe yakın bir zamanda yeni yerleşim yerine taşınmış ve adı Yeniçağa olarak değişmiştir. 

Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’ya gelen Türkler tarafından kurulan ilçe, kuşlara ev sahipliği yapan Yeniçağa Gölü ile turistlerin dikkatini çekmektedir. 

156 km2 alana sahip olan Yeniçağa ilçesinin rakımı ise 990 metredir. İlçe merkezine bağlı 3 mahalle ve 16 köy bulunmaktadır. 

Rezervasyon Yap!